Kasbendjen
Image default
Bedrijven

Verschillende soorten stages

Best wel veel bedrijven hebben wel is een stagiair gezocht. Stagiairs zijn namelijk best wel voordelig voor werkgevers. Ze hebben vaak wel kennis over de laatste ontwikkelingen van het vakgebied omdat ze een opleiding doen wat ingaat op de actualiteit. Daarentegen hebben ze nog niet veel werkervaring en zijn ze jong. Dit is een voordeel omdat ze hierdoor relatief goedkoop zijn voor uw bedrijf. Daarnaast kunnen ze ook een frisse blik geven op bepaalde situaties omdat ze nog niet zolang verwikkeld zijn geraakt in het werkveld. Er zijn wel verschillende soort stages. Voor jouw bedrijf moet je dus wel weten wat voor stagiair je wil hebben.  

Meeloopstage 

De eerste soort stage die er is, is een meeloopstage. Een meeloopstage wordt soms ook wel een meewerkstage of een beroepspraktijkvorming stage genoemd. Dit soort stages doen studenten vaak als ze in het tweede of derde jaar zitten van hun opleiding. Bij het hbo is het zelfs verplicht om zo’n soort stage te doen. Het doel van deze stage is om ervaring op te doen in de praktijk. Bij deze stage wordt de stagiair betrokken bij alle werkzaamheden en krijgt de stagiair een eigen functie in het bedrijf. Studenten kunnen bij dit soort stages vaak bekijken wat ze wel en niet leuk vinden aan het werkveld van hun opleiding. Dit zijn de voordeligste stagiaires voor bedrijven. Studenten werken bij dit soort stages namelijk fulltime voor een paar maanden voor uw bedrijf tegen alleen een stagevergoeding.  

Afstudeerstage 

Studenten die moeten afstuderen moeten een afstudeerstage doen. Ze moeten namelijk een onderzoek doen voor jouw bedrijf en aan de hand daarvan een scriptie schrijven of een afstudeeropdracht maken. Er kunnen interessante dingen uit dit onderzoek komen maar een afstudeerstage is voor een bedrijf niet de meest voordelige. De focus van de student ligt namelijk op het onderzoek en het schrijven van een scriptie en niet bij de werkzaamheden van het bedrijf.  

Snuffelstage en maatschappelijke stage 

Een snuffelstage en maatschappelijke stage moeten vooral leerlingen van een middelbare school doen. Bij een snuffelstage gaat een leerling kijken of hij/zij het vakgebied leuk vindt waar ze in geïnteresseerd zijn. Dit soort stages duren vaak heel kort. Meestal duren ze maar één dag en sommige één week. Deze stage doen ze op het moment dat ze een richting moeten kiezen voor school zodat ze kunnen kijken wat voor beroepen ze een beetje leuk vinden. Een maatschappelijke stage wordt vaak eerder op de middelbare school gedaan. Deze stage is namelijk vrijwilligerswerk. Meestal zijn dit soort stages zo’n 30 uur en krijgen de leerlingen er niet voor betaald. Het bedrijf waar de leerlingen stage gaan lopen moet wel een maatschappelijk doel hebben. Als jouw bedrijf dat dus niet heeft, kun je je bedrijf niet voorstellen voor een maatschappelijke stage.  

https://www.integrand.nl/stagiair-gezocht