Kasbendjen
Image default
Gezondheid

Dry Needling: Het Geheime Wapen in de Gereedschapskist van de Fysiotherapeut

In de wereld van de topsport worden de kleinste marges geëxploiteerd om prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Hetzelfde geldt voor de moderne fysiotherapie, waarbij nieuwe en innovatieve technieken worden ingezet om patiënten te helpen hun doelen te bereiken. Een van deze technieken is dry needling, een vrij nieuwe methode die snel aan populariteit wint. Maar wat is het precies, en wat zijn de voordelen? Laten we de wereld van dry needling verkennen.

Dry Needling: Wat is het?

Dry needling is een behandelmethode waarbij een fysiotherapeut een ‘droge’ naald – zonder medicatie of injectie – door de huid en in delen van de spier steekt, ook wel triggerpoints genoemd. Deze triggerpoints worden vaak geassocieerd met myofasciale pijn en disfunctie, een soort spierstijfheid en pijn die vaak het gevolg is van blessures, overbelasting, of slechte houding.

Wanneer wordt Dry Needling gebruikt?

Dry needling kan gebruikt worden bij een reeks klachten en aandoeningen, waaronder:

  • Spierpijn en stijfheid: Het direct inzetten van dry needling op een triggerpoint kan helpen om spierspanning te verminderen, de bloedstroom te verbeteren en pijn te verminderen.
  • Hoofdpijn: Dry needling van de nek- en schouderspieren kan helpen bij het verlichten van spanning gerelateerde hoofdpijn.
  • Chronische pijn: Dry needling kan een effectieve aanvulling zijn op andere behandelingen bij het beheersen van chronische pijn aandoeningen, zoals fibromyalgie of myofasciale pijn syndroom.
  • Sportblessures: Bij blessures zoals een tenniselleboog, lopersknie of Achilles tendinitis kan dry needling helpen bij het behandelen van de onderliggende spierproblemen die bijdragen aan de pijn.

De Voordelen van Dry Needling

De kracht van dry needling bij Daadkracht Fysiotherapie ligt in zijn vermogen om snel en effectief in te werken op de spieren. Hier zijn enkele van de voordelen:

  • Directe pijnverlichting: Veel patiënten ervaren directe verlichting na een dry needling sessie.
  • Verbeterde mobiliteit: Door de verminderde spierspanning kan de mobiliteit verbeteren.
  • Betere spierfunctie: Dry needling kan helpen bij het herstellen van de normale spierfunctie door verstoringen in de spiervezels aan te pakken.
  • Snellere revalidatie: Voor atleten kan dry needling helpen om sneller te herstellen van blessures en weer in het spel te komen.

Wat te verwachten van een Dry Needling Sessie?

Een sessie begint met een grondige beoordeling door je fysiotherapeut om de juiste triggerpoints te identificeren. Daarna zal de fysiotherapeut de naald inbrengen, wat je kan voelen als een klein prikje. Wanneer de naald de triggerpoint bereikt, kun je een ‘kramp’ gevoel ervaren. Na de behandeling kun je wat tijdelijke pijn of stijfheid ervaren, maar dit zou snel moeten verdwijnen.

Zoals bij elke topsporter, is het geheim van succes in de fysiotherapie niet alleen het kiezen van de juiste technieken, maar ook het kennen van de juiste tijd en plaats om ze te gebruiken. Dry needling is een krachtig instrument, maar het is slechts een deel van de gehele behandelstrategie. In combinatie met andere technieken en een toegewijd revalidatieprogramma, kan het echter helpen om geweldige resultaten te bereiken. Net zoals in de topsport, gaat het er in de fysiotherapie om dat je het beste uit jezelf haalt – en dry needling kan daar een cruciale rol in spelen.

https://www.daadkrachtfysiotherapie.nl/