Kasbendjen
Image default
Gezondheid

Wat een detox kuur doet

Een detox is een proces om je lichaam te reinigen van gifstoffen. Een detox kent vele variaties en verschillende soorten, maar meestal gaat het om een periode van vasten, zodat het lichaam zich kan concentreren op het reinigen van zichzelf. Er zijn veel verschillende manieren waarop je een detox kunt uitvoeren, van elke dag veel water drinken tot specifiek voedsel eten of zelfs volledig sapvasten.

De voordelen van het ontgiften van je lichaam zijn bijna universeel, ongeacht het type dat je kiest en hoe vaak je het herhaalt – het kan stress verminderen, je immuunsysteem stimuleren, je teint verbeteren en zelfs helpen om ziekten zoals diabetes te beheersen. Lees in dit artikel de voordelen van een gezonde detox kuur.

Hoe een detox uitvoeren

Er zijn geen harde en snelle richtlijnen voor detoxen, maar er zijn wel enkele aanwijzingen voor een geleidelijke en gezonde detox. Je kunt zo lang detoxen als je wilt, maar meestal is het het beste om klein te beginnen en te kijken of he je bevalt. Je kunt gedurende een paar dagen overschakelen van het eten van eiwitten op het eten van meer groenten en minder eiwitten, dan een paar weken overschakelen van gekookt naar rauw voedsel, enzovoort. Je kunt kiezen voor water- of sapvasten als je een extremere detox wilt. Een langzamere detox is eenvoudiger vol te houden, maar moeilijker te ontsporen. Als je een langzame detox wilt proberen, moet je over voldoende zelfbeheersing beschikken.

Drink meer water

Water is belangrijk voor veel lichaamsfuncties. En het kan je lichaam ook helpen om te ontgiften. Water spoelt gifstoffen uit het lichaam en vult je zodat je je niet overgeeft aan ander voedsel. Water kan je ook helpen je voller te voelen, zodat je minder eet. Je it een studie in het tijdschrift Appetite blijkt dat mensen die voor de maaltijd water dronken, minder aten. Maar water kan ook je ontgifting vertragen. Dit geldt vooral als je niet gewend bent veel water te drinken. Je nieren zijn misschien niet gewend om zoveel water in één keer te verwerken, dus kunnen ze vertragen. Als je wilt detoxen met water, zorg er dan voor dat je genoeg drinkt.

Verbeter de detox met lichaamsbeweging.

Lichaamsbeweging is niet alleen een manier om je lichaam te ontgiften. Het kan je lichaam ook helpen sneller te ontgiften. Dit komt omdat het de bloedstroom naar de nieren verhoogt. Als er meer bloed door je nieren stroomt, kunnen ze gifstoffen sneller verwerken. Lichaamsbeweging kan ook stress verminderen en het makkelijker maken om te slapen, wat je lichaam ook kan helpen om te ontgiften. Bewegen tijdens het ontgiften is niet hetzelfde als bewegen zonder te ontgiften. Je moet ervoor zorgen dat je niet overdrijft. Lees meer op de website van Sapje om alles te weten over een gezonde detox kuur.