Kasbendjen
Image default
Beauty en verzorging

Het belang van een gezonde huidbarrière

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het is de laag die ons beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en UV-straling. Een verstoorde huidbarrière maakt dat schadelijke stoffen makkelijker de huid binnendringen, en daarom is het belangrijk om de huid goed te verzorgen. Hoogwaardige dermatologische oplossingen zoals bijvoorbeeld van Toskani helpen om de huid in optimale conditie te houden. Wat is de huidbarrière precies, en op welke manier draagt de huidbarrière bij aan een gezonde huid? 

De structuur van de huid 

De huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag van de opperhuid bestaat uit dode hoorncellen, en wordt daarom de hoornlaag genoemd. Deze laag dode hoorncellen vormt een soort muur, en is de eigenlijke huidbarrière. De hoorncellen voorkomen niet alleen dat schadelijke invloeden van buitenaf niet naar binnen komen, ze zorgen ook dat er niet te veel vocht naar buiten gaat. De laag onder de opperhuid is de lederhuid, waar zich zweet- en talgklieren bevinden, maar ook collageenvezels en elastine. De lederhuid wordt met de jaren dunner, waardoor huidveroudering ontstaat. 

Een verstoorde huidbarrière 

Een zachte huid die toch sterk genoeg is om bescherming te bieden tegen invloeden van buitenaf wijzen op een gezonde huidbarrière. Is de huidbarrière verstoord, dan komt dit tot uiting in een geïrriteerde huid met ruwe of rode plekken. Waar de huidbarrière verstoord is, is deze vatbaarder voor invloeden van buitenaf en kunnen er bacteriën binnendringen. Ook kan vochtverlies niet voorkomen worden waardoor de huid uitdroogt. De verstoring kan veroorzaakt worden door UV-straling, temperatuurverschillen, maar ook door het gebruik van huid- of badproducten met ingrediënten die de huid irriteren in plaats van verzorgen. 

De huidbarrière beschermen

Om huidproblemen te voorkomen, kun je er daarom het beste voor zorgen dat de huidbarrière niet beschadigt. Er zijn verschillende manieren om de huidbarrière te beschermen. Zo kun je voorkomen dat de huid in aanraking komt met te warm of te koud water. Ook harde scrubs kunnen beschadigingen veroorzaken, en het is daarom beter om voor een milde exfoliant te kiezen. Gebruik daarnaast crèmes die veel vitaminen bevatten, maar geen parfums of essentiële oliën. Een andere belangrijke maatregel is het beschermen van de huid tegen de UV-straling van de zon, met een dagcrème of een zonnebrandcrème met de juiste factor. 

De huidbarrière herstellen

Is de huidbarrière toch beschadigd, zijn er verzorgingsproducten met een huidherstellende werking. Dit zijn onder andere hyaluronzuur, cholesterol, glycerine en ceramiden. Ook serums met omega- vetzuren bevorderen het herstellend vermogen. Daarnaast zijn er voor elk specifiek huidprobleem ook specifieke oplossingen, elk met hun eigen noodzakelijke ingrediënten. Voor een droge huid zijn er bijvoorbeeld hydraterende huidproducten, die naast glycerine en hyaluronzuur ook squaleen en sheaboter bevatten. Salicylzuur helpt tegen een vette huid. Zo zijn er voldoende mogelijkheden om de huidbarrière te verzorgen, en zo te helpen herstellen.