Kasbendjen
Image default
Zorg

Abortus in Nederland

Abortus is een gevoelig en complex onderwerp in Nederland. Het is belangrijk om open en respectvol te blijven communiceren over dit onderwerp, zodat vrouwen die voor de keuze staan om wel of niet een abortus te laten uitvoeren, hierin de juiste ondersteuning kunnen vinden. In Nederland is abortus legaal. Dat is in omringende landen niet altijd het geval. Daarom reizen veel vrouwen naar het buitenland, naar Nederland voor abortus.

Tot welke week is abortus mogelijk in Nederland?

Bij Abortusklinieken Amsterdam & Haarlem is het mogelijk om een abortus uit te voeren tot 22 weken zwangerschap. Het afbreken van een ongewenste zwangerschap, ook wel ongewenst zwanger genoemd, kan een moeilijke beslissing zijn en het is belangrijk dat het een eigen keuze is. Wij raden vrouwen aan om er de tijd voor te nemen, goed over na te denken en erover te praten met iemand die je kunt vertrouwen. Contact opnemen met het FIOM kan altijd, vooral als je er alleen voorstaat. Voor informatie in andere talen over seksualiteit en het afbreken van een zwangerschap als deze ongewenst is, kan men kijken op de website van Zanzu.

Onze abortusklinieken bieden verschillende soorten behandelingen aan, afhankelijk van hoe ver de zwangerschap is gevorderd. Voor vrouwen die minder dan 5 dagen geleden onveilige seks hebben gehad, kan er ook een koperspiraaltje in de baarmoeder worden geplaatst om het groeien van de zwangerschap te voorkomen en te beschermen tegen een nieuwe zwangerschap. De kosten van een abortusbehandeling worden vergoed uit de Wet Langdurige Zorg als je woont/ werkt in Nederland. Je blijft anoniem bij een behandeling in de kliniek.

Voor abortus naar Nederland

Sinds de invoering van de Wet Afbreking Zwangerschap in 1984 is het mogelijk om in Nederland legaal een abortus te laten uitvoeren tot 24 weken zwangerschap, echter houden de meeste klinieken en termijn van 22 weken aan.

Aangezien de wetgeving in Nederland op het gebied van abortus in Nederland vrijer is, ontvangt de kliniek vrouwen uit diverse landen; Frankrijk, Polen, Duitsland etc. Sommige vrouwen moeten soms lange reistijden afleggen voor een behandeling. Vrouwen uit het buitenland kunnen terecht bij de kliniek in Haarlem, Heemstede. Goed te bereiken met de auto of openbaar vervoer. Dicht bij Schiphol. Na een behandeling is actief deelnemen in het verkeer geen optie. Een overnachting in de buurt wordt dan aangeraden.

https://www.bloemenhove.nl/