Kasbendjen
Image default
Eten en drinken

Shoarma: Kruidige Gegrilde Kip met Komkommer Borani

Yoghurt marinade is een lekkere manier om kip malser te maken dan met een zure marinade gemaakt van citroen en azijn. De romige consistentie van yoghurt creëert een knapperig laagje om de gegrilde kip heen omdat het karameliseert op de grill.

Als je alleen Griekse yoghurt hebt liggen, mix je het gewoon met een paar lepels water om het te verdunnen. Als je liever binnen kookt, werkt dit gerecht ook goed in een gietijzeren koekenpan.

Van begin tot eind: 1 uur en 30 minuten (1 uur marineren, 30 minuten daadwerkelijk koken). Serveert 4 personen

Ingrediënten

  • 5 knoflookteentjes
  • 2,5 kopje (591 mL) volle yoghurt
  • 4 lepels (60 ml) extra-virgin olijfolie, plus nog wat extra voor de grill
  • 1 lepel (5 gram) koriander
  • 1 lepel (5 gram) gerookte paprika plus nog wat extra om te serveren
  • 1 theelepel (1.8 gram) kurkuma
  • 700 gram kippendijen (zonder vel of botten), drooggedept
  • zout
  • 1 middelgrote komkommer
  • 1 citroen
  • 450 gram kleine tomaten (Cherry bijv.), een paar gehalveerd en de anderen heel gelaten
  • halve rode ui, dun gesneden
  • 1 kopje (26 gram) munt of peterselieblaadjes
  • ⅓ kopje (41 gram) geroosterde pistaches of walnoten, in stukjes gesneden

Bereiding

  1. In een grote kom pers de 4 knoflookteentjes. Voeg hier een half kopje yoghurt aan toe (119 mL), 2 lepels olijfolie, koriander, kurkuma en paprikapoeder en roer alles goed door elkaar.
  2. Voeg de kippendijen toe en wat zout. Mix het mengsel goed met de kip zodat de kip volledig bedekt is.
  3. Zet dit aan de kant voor 1 uur of (als je wat langer hebt) bedek de kom en laat het in de koelkast staan voor 24 uur, draai na 12 uur een keer om. Als je dit doet, haal dan wel op tijd de kip uit de koelkast (ongeveer 1 uur voor het grillen).
  4. Bereid de grill voor op middelhoog vuur. Haal de kip uit de marinade en laat de overige marinade uitlekken in de kom. Leg de kip op de grill en draai deze elke minuut om totdat het begint te verkleuren (8 tot 10 minuten in totaal). Als de kip aan de grill vastplakt, wacht dan met het omdraaien.
  5. Rasp in de tussentijd de komkommer en pers daarbij het overige knoflookteentje.
  6. Voeg hier wat geraspte citroenschil aan toe en ook het sap van deze halve citroen (ong. 1 grote lepel). Bewaar de andere helft voor de salade.
  7. Voeg de overgebleven 2 kopjes yoghurt toe aan de kom, breng op smaak met zout en roer. Je kan ook een beetje paprika toevoegen als je dat lekker vindt.
  8. Pak een andere grote kom en gooi daarin de tomaten, ui, munt en noten. Pers de andere helft citroen over de mix en gooi er nog twee lepels olijfolie bij. Breng op smaak met zout en roer alles goed door elkaar.
  9. Serveer de kip met de yoghurtsaus en de salade. Indien gewenst kan je nog citroenpartjes toevoegen om eventueel erover uit te persen.

Bij gegrilde kip zijn vaak kleine aardappeltjes lekker. Tegenwoordig kan je ook krieltjes kopen bij online webshops. Met de snelle leveringen weet je zeker dat ze morgen of overmorgen in huis zijn!

Eet smakelijk!

Shoarma: Kruidige Gegrilde Kip met Komkommer Borani