Kasbendjen
Image default
Dienstverlening

Hout in huis: waar moet je aan denken?

Hout in huis is nooit geen goed idee. Dit tijdloze materiaal past werkelijk in ieder interieur. Echter, het ene hout is het andere niet. Daarom is hout bestellen een proces waar goed over nagedacht moet worden. In dit artikel vertellen we je waar je aan moet denken wanneer je op zoek gaat naar hout voor in huis.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijk. Niet alleen voor de aarde, maar ook omdat je lang met je hout wilt kunnen doen. Kies daarom voor stevig en robuust hout, zoals eikenhout of hardhout. Check ook altijd of jouw hout een FSC-keurmerk heeft. Hout met dit keurmerk draagt niet bij aan ontbossing.

Onderhoud

Sommige houtsoorten hebben wat onderhoud nodig. Zo moet je bij een tafelblad soms in de weer met lak of olie en moet je bij houten vloeren soms uitkijken met bepaalde schoonmaakmiddelen of het schuiven van meubels. Er kunnen snel lelijke krassen in het hout ontstaan en daarom is het belangrijk alle meubels te voorzien van viltjes en binnen geen hakken te dragen. Best een gedoe en daar heeft niet iedereen zin in. Ook in dat geval is hardhout een uitstekende keuze.

Kleur

De meeste mensen kiezen in huis voor blond hout. Dit is het lichtbruine hout wat jouw huis een lichte en open uitstraling geeft en doet denken aan een wat meer Scandinavisch interieur. Donkerder hout is meestal geen andere houtsoort, maar is gekleurd met ammoniak. Het staat prachtig in wat meer klassiek ingerichte huizen.

Ideale hout voor vloeren

Houten vloeren zijn stijlvol en tijdloos. Veel mensen kiezen voor een eikenhouten vloer, omdat dit duurzaam is en in elk interieur goed uitkomt. Ook bamboe is een populaire keuze. Zit je krap bij kas? Dan is een grenen vloer voor jou misschien een uitkomst.

Ideale hout voor meubels

Ook met houten tafelbladen kun je de plank eigenlijk nooit mis slaan. Wederom is eikenhout een hele populaire keuze. Notenhout is, zeker wanneer je het lakt, een fantastische keuze als je een wat meer luxe uitstraling in huis wilt. Ook beukenhout is voor tafelbladen populair. Wel is beukenhout gevoelig voor aantasting door schimmel en insecten. Dit moet je met speciale sprays actief tegengaan.