Kasbendjen
Image default
Dienstverlening

Hoe wordt de waarde van je huis bepaald?

Hoe wordt de waarde van een huis eigenlijk bepaald? Hier is een lijst van factoren die de waarde van jouw woning kunnen beïnvloeden. Welke factor het meest belangrijk is, hangt natuurlijk af van jouw specifieke woning en de voorkeuren van potentiële kopers. Het is ook onmogelijk om de lijst volledig te maken, maar hier zijn enkele belangrijke aspecten die van invloed kunnen zijn op de waarde van jouw huis.

Wat is de taxatiewaarde?

De taxatiewaarde is een officiële schatting die wordt gemaakt door een gecertificeerde, onafhankelijke taxateur. Deze deskundige inspecteert zowel de binnenkant als de buitenkant van de woning en legt zijn of haar bevindingen vast in een gedetailleerd rapport om de actuele marktwaarde te bepalen. In de meeste gevallen is deze waardebepaling noodzakelijk om een hypotheek aan te vragen bij een geldverstrekker. De geldverstrekker wil namelijk weten wat de huidige marktwaarde van je huis is, zowel voor als na eventuele geplande verbouwingen. In dit geval betekent de term marktwaarde en taxatiewaarde hetzelfde.

Locatie

Volgens verhuisbedrijf Drechtsteden wordt de waarde van een huis bepaald door de locatie, maar ook de bereikbaarheid van snelwegen en het openbaar vervoer hebben allemaal invloed op de marktwaarde van je huis. Ook het type wijk en de specifieke locatie binnen die wijk hebben invloed op de prijs. In een gebied waar veel vraag is naar huizen, zoals in de buurt van grote steden, zijn de prijzen doorgaans hoger dan in gebieden met minder vraag. Het probleem met de locatie is dat je er over het algemeen weinig aan kunt veranderen. 

Woz waarde van de woning

De WOZ-waarde, die de gemeente bepaalt aan de hand van de locatie en de grootte van een woning, geeft een schatting van de woningwaarde en dient als basis voor belastingberekeningen. Meestal is de vraagprijs van een huis hoger dan de WOZ-waarde. Het is dus cruciaal om de werkelijke waarde van een woning te kennen voordat een bod doet op een woning. Het is belangrijk op te merken dat de WOZ-waarde van een woning niet altijd een nauwkeurige weergave van de werkelijke waarde geeft van de woning. Er kan een aanzienlijk verschil zitten tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde. Let hier dus goed op zodra je je huis in de verkoop gaat zetten of als je een huis gaat kopen. Laat altijd een goede taxatie uitvoeren om het meeste uit je woning te halen. Ga dus online op zoek naar een professionele taxateur!