Kasbendjen
Image default
Woning en Tuin

De verschillende soorten overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen

Steeds meer huishoudens en bedrijven schakelen over naar het opwekken van schone energie. Dit met behulp van zonnepanelen, waardoor zonne-energie een enorme groei doormaakt. 

Deze groei heeft geleid tot een grotere behoefte aan veiligheidsmaatregelen. Met name als het gaat om de bescherming van zonnepaneelinstallaties tegen spanningspieken en overspanningen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten overspanningsbeveiligingen voor PV-installaties.

 

Waarom is overspanningsbeveiliging belangrijk voor zonnepanelen?

Voordat we de verschillende soorten overspanningsbeveiliging aan je voorleggen, is het belangrijk om te weten waarom deze beveiligingsmaatregelen cruciaal zijn voor pv-installaties. 

Zonnepanelen zijn elektrische apparaten die extra gevoelig zijn voor schade door plotselinge spanningspieken in het elektriciteitsnet. Deze spanningspieken kunnen optreden als gevolg van blikseminslagen, schakelactiviteiten op het netwerk of andere externe factoren.

Overspanningen kunnen leiden tot ernstige schade aan de elektronische componenten van de zonnepaneleninstallatie, inclusief de omvormer, de bedrading en de panelen zelf. Dit kan niet alleen leiden tot financiële verliezen, maar ook tot uitvaltijd en verminderde energieopwekking. Om deze reden is het implementeren van de juiste overspanningsbeveiligingssystemen van groot belang.

 

De diverse soorten overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen

Externe afleiders

Externe afleiders, ook wel bekend als overspanningsafleiders (SPD’s), zijn de meest voorkomende vorm van overspanningsbeveiliging voor zonnepaneelinstallaties. Ze worden direct op het dak gemonteerd en leiden overspanningen af naar de aarde, nog voordat ze de installatie kunnen bereiken. SPD’s zijn gespecialiseerd in het neutraliseren van spanningspieken die worden veroorzaakt door bliksemontladingen.

Interne beveiliging in omvormers

Veel omvormers zijn uitgerust met ingebouwde overspanningsbeveiliging. Deze interne beveiligingssystemen helpen bij het filteren van ongewenste spanningspieken, nog voordat de elektrische componenten de omvormer bereiken. Dit type beveiliging is een aanvulling op externe afleiders en biedt een extra beschermingslaag. 

Beveiliging voor het hele huishouden

Naast het beschermen van de zonnepaneelinstallatie zelf, kan het ook nodig zijn om het huishouden te beveiligen tegen overspanningen. Overspanning kan er namelijk ook voor zorgen dat andere elektrische apparaten en bedrading in het huis beschadigd raken. 

Het installeren van overspanningsbeveiliging op het niveau van de hoofdschakelkast, beschermt het gehele elektriciteitsnet van het huis. 

 

Conclusie

Overspanningsbeveiliging voor de pv-installatie is van cruciaal belang. Het beschermt de zonnepaneelinstallaties tegen schade door spanningspieken en overspanning. Dankzij de verschillende soorten beveiligingsopties, kunnen zonne-energie gebruikers een beveiligingsoplossing kiezen die past bij hun behoeften. 

Door te investeren in hoogwaardige overspanningsbeveiliging beschermen eigenaren van zonnepanelen hun investering en de levensduur van de zonnepanelen.

Opmerking: Dit artikel is bedoeld ter informatie en mag niet worden beschouwd als vervanging voor professioneel advies. Het is aanbevolen om advies in te winnen bij een gecertificeerd elektricien of een deskundige op het gebied van zonne-energie. 

 

https://www.aardnet.nl/overspanningsbeveiliging/zonnepanelen