Kasbendjen
Image default
Industrie

De aanschaf van hijs- en hefmiddelen

De aanschaf van hijs- en hefmiddelen kan erg lastig zijn. Zo moet er op vele dingen gelet worden en zijn er vaak verschillende opties. Om het ideale middel te vinden kan erg lastig zijn. In deze blog worden verschillende producten of middelen behandeld. Er wordt gekeken naar de punten die belangrijk zijn voor de aanschaf ervan en er zal extra uitleg gegeven worden over de producten of middelen zelf. De middelen die behandeld worden zijn de D-sluiting, de harpsluiting en de handlier. Of ontdek de Hijswinkel werkplaatskranen.

D-sluiting

Een D-sluiting is, zoals de naam al zegt, een sluiting in de vorm van een D. De D-sluiting kan gebruikt worden tijdens het hijsen van zware dingen. D-sluitingen zijn geschikt voor zware en voor lichte lasten. Zo kunnen sommige D-sluitingen lasten van 1 ton tot 1250 ton hijsen, het is wel van belang dat dit goed gecontroleerd wordt. Er zijn twee verschillende soorten D-sluitingen. Zo is er de D-sluiting met borstbout en de D-sluiting met moerbout. Het verschil tussen de twee is dat de borstbout geschikt is voor als het regelmatig los en vastgemaakt wordt. Een moerbout is geschikt voor als de D-sluiting voor een lange tijd gemonteerd blijft zitten.

Harpsluiting

Een harpsluiting heeft erg veel weg van een D-sluiting. Zo is ook deze sluiting de verbinding tussen de hijshaak en hijsgereedschap. Het dient hetzelfde doel en komt ook voor in twee verschillende soorten. Het verschil tussen de harpsluiting en de D-sluiting is dat er bij de harpsluiting meer bewegingsruimte is dan bij de D-sluiting. De harpsluiting komt ook voor met een moerbout en met een borstbout. De toepassing hiervan is hetzelfde als bij de D-sluiting. Iets dat geld voor beide sluitingen is dat ze elke jaar door een deskundige gekeurd moeten worden.

Handlier

Een handlier is een mechanisch werktuig waarmee grote krachten op touwen of kettingen uitgeoefend kan worden. Er kunnen zware lasten mee omhoog of naar beneden gehaald worden. Een handlier komt voor in twee soorten. Een geremde en een ongeremde handlier. De geremde handlier heeft iets meer zekerheid. Zo kunt u gemakkelijk de hendel loslaten zonder dat de last naar beneden zal vallen. Bij de ongeremde handlier moet er eerste het een en ander aangedraaid worden voordat de hendel losgelaten kan worden.